Ergomat podloge

 

Osnovna predstavitev

Stoječa delovna mesta – preprečevanje zdravstvenega tveganja

Stanje je naravna človekova drža in kot taka ne predstavlja nikakršnega tveganja za zdravje. Kljub temu pa lahko dejavnosti, ki se izvajajo pretežno stoje, povzročijo vrsto težav, katerih vzrok so trda tla, na primer: bolečine v nogah, zatekle noge, pojav krčnih žil, utrujenost v mišicah, bolečine v križu, napetost v vratu in zatilju ter ramenskem predelu in še mnogo drugih. To so le najpogostejše tegobe ljudi, čigar delovna mesta zahtevajo stoječe delo. Takšna stanja opažamo predvsem tam, kjer pri snovanju delovnih mest premalo pozornosti posvečajo značilnostim človeškega telesa. V kolikor se posebne značilnosti in potrebe človeškega telesa dlje časa zanemarjajo lahko to pripelje do nezadovoljstva na delovnem mestu. Delavec se namreč na delovnem mestu slabo počuti, kar vodi do resnih kroničnih zdravstvenih težav.

Ergonomsko opremljeno delovno mesto

Zgradba našega telesa omogoča učinkovito storilnost in udobno počutje v kolikor se drža telesa redno spreminja v določenih intervalih. To pomeni gibanje celotnega telesa ali le njegovih posameznih delov kot na primer hoja, sklanjanje, uporaba rok. Za pospešitev prekrvavitve v spodnjem delu telesa je zelo pomembno že manjše premikanje mišic nog. Dobro zasnovano delovno mesto delavcu omogoča izbiro množice delovnih položajev, v katerih se lahko giblje in s tem preprečuje enostranske obremenitve. Stanje na betonu ali drugi podobno trdi podlagi je utrujajoče. V kolikor ima delavec na razpolago primerno podlago (preprogo), se mišice njegovih nog samodejno gibljejo, saj mu tako zagotavljajo ravnotežje. Na ta način se obenem pospešuje prekrvavitev v področju nog in stopal. Preverite, ali je na posameznih delovnih mestih možno delo opravljati sede. Glede na to, kakšne so delavčeve najpogostejše kretnje in kako pri delu uporablja roke, bi bila morda priporočljiva uporaba stola, ki omogoča stoječe ali sedeče delo. Tako lahko delavec med delovnikom deloma sedi, deloma pa dela stoje. Kombinacija obojega je bistveno manj utrujajoča kot ure samega stanja oziroma sedenja.

Razbremenjene so specifične mišice in vezi, ki so pomembne za pravilno držo telesa. S spreminjanjem drže telesa se pospeši krvni obtok v delujočih mišicah, to pa deluje proti utrujenosti.

Delovne mize ali klopi naj bodo nastavljive po višini. Zelo pomembna je prilagoditev delovnega mesta posameznemu delavcu glede na njegovo višino in vrsto dela, ki se na posameznem delovnem mestu opravlja. Na ta način bo delavcu zagotovljeno opravljanje dela na delovnem mestu, ki v največji meri ustreza njegovi telesni drži. Večja prilagodljivost nudi dvojno korist, saj omogoča številne različne možnosti drže telesa. Zaradi večje možnosti gibanja mišic je obremenitev na posamezne dele telesa enakomerno porazdeljena.


Preverite izbiro izdelkov.


Buy now