Delovanje proti utrujenosti

 

Kako delujejo ergonomske podloge proti utrujenosti?

Kako delujejo ergonomske podloge proti utrujenosti?

Delovanje ergonomske podloge proti utrujenosti je dobro opisal James M. Kendrick v članku, ki je izšel v Occupational Health & Safety: »Preproge proti utrujenosti so razvite zato, da se telo na naraven in neprisiljen način giba ter tako meča in nožne mišice neprisiljeno drži v gibanju. To vzpodbuja prekrvavitev in odklanja zastajanje krvi v žilah ter tako deluje proti utrujenosti.« Študije, izvedene v Centru za ergonomijo – Center for Ergonomics (University of Michigan) in v Oddelku za industrijski inženiring – Department of Industrial Engineering (Kansas State University), so raziskovale razliko med učinki stanja na trdi ali mehki podlagi. Zaključki raziskav kažejo, da preproge zmanjšujejo občutek utrujenosti in pozitivno delujejo na počutje.

Ergonomsko opremljeno delovno mesto

Dolgotrajno stanje na trdi podlagi povzroča raznovrstne probleme. Mišice otrdijo, zmanjša se prekrvavitev, pojavijo se bolečine v mišicah in sklepih. Nenazadnje lahko daljše stanje na trdi podlagi povzroči okvaro nog kot na primer ploska stopala ali celo resnejše okvare nog. Zato veliko delavcev, katerih delovno mesto zahteva več kot štiri ure stoječega dela dnevno, toži zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta in napetosti v križu. Kot je opisal M. Kendrick, delovanje preprog proti utrujenosti temelji na neprestanem mikro gibanju nog, kar izboljšuje prekrvavitev mišic. Poleg tega namestitev preprog vpliva tudi na zmanjšano število nesreč zaradi zdrsov ali spotikanja, hkrati pa preproge izolirajo delovna mesta pred mrzlimi in vlažnimi tlemi. Vsi ti faktorji vodijo k zmanjšanju števila nesreč in dvigujejo delovno storilnost. Zmanjša se število izpadlih delovnih ur in delavci v veliko manjši meri tožijo zaradi zdravstvenih težav. Po drugi strani pa imajo premehka tla lahko tudi negativen učinek. Če so tla premehka in preveč elastična, povzročajo utrujenost zaradi prenapetosti mišic. Dober primer je vztrajnostni tek po mehkem pesku na plaži.

Ali je vredno?

Dan MacLeod, svetovalec za ergonomijo pravi: »Ena minuta dnevno na delovnem mestu stane okoli 100$ letno. Torej stane pet minut izgubljenih zaradi utrujenosti približno 500$ letno. Preračunano glede na število zaposlenih v obratu je jasno, kako donosna je investicija v ergonomske preproge.

Zakaj toliko različnih vrst podlog?

Čeprav študije priporočajo namestitev preprog, je njihova učinkovitost vedno odvisna tudi od sprejemanja posameznika. Fizična konstitucija človeka in osebni odnos do tega, kaj je udobno, močno vplivata na izbiro preproge proti utrujenosti. Oseba, težka 90 kg, bo zelo verjetno izbrala drugo preprogo, kot oseba, ki tehta 60 kg. Poleg trdote ali mehkobe posamezne preproge je pomemben kriterij izbire tudi možnost prostega gibanja na preprogi. Preproga mora omogočati enostavno gibanje, hkrati pa zagotavljati zaščito proti zdrsom (vsaka šesta delovna nesreča se zgodi zaradi zdrsa ali padca in kar 35 {7c7b0b118ce97333bc040c206ee4e90891cd91969899686582d35db8e191e562} bolniških izostankov nastane ravno zaradi posledic omenjenih nesreč).

Zakaj Notrax?

Notrax nudi optimalne rešitve za stoječa dela in delovno udobje v različnih delovnih okoljih.


Pošljite povpraševanje.


Buy now